Els Hotelers reclamen igualtat de condicions

Comparteix →

La patronal hotelera reclama que el lloguer d’allotjaments privats s’integri en la legislació com a allotjament turístic

Comparteix →

La patronal hotelera reclama que el lloguer d’allotjaments privats per a estades curtes s’integri en la legislació com a allotjament turístic perquè tots els operadors puguin competir “en igualtat de condicions” i “complir amb les obligacions fiscals”.

La Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) va presentar divendres passat un escrit davant la Comissió Nacional de Mercats i de la Competència (CNMC), arran de l’esborrany del seu estudi sobre els nous models de l’economia col·laborativa.

La patronal considera que l’informe de la CNMC es basa en principis teòrics “sense contrastar ni analitzar el seu impacte posterior en el sector turístic espanyol”, ja de per si mateix “híper-regulat”.

Des de Cehat s’argumenta que la suavización “o gairebé eliminació” que proposa l’esborrany de l’estudi de la CNMC produeix “greus efectes en les garanties i protecció del consumidor, la lluita contra el frau fiscal, la protecció del medi ambient, de l’entorn urbà i els objectius de política social”.

Amb els hotelers europeus

Els hotelers espanyols es sumen així a les reivindicacions de la patronal europea de hoteleria i hosteleria (Hotrec) que demana establir processos per registrar-se i obtenir permisos, incloure a aquest tipus d’allotjament turístic en les estadístiques del sector, al mateix temps que fer complir els requisits i realitzar inspeccions de seguretat i vigilància.

En les seves conclusions preliminars de l’estudi, la CNMC aconsella suprimir la inscripció dels habitatges turístics en un registre i la publicació del nombre de registre com a obligacions per dur a terme l’activitat i eliminar qualsevol tipus de requisit d’estada mínima o màxima en habitatges turístics.

La CNMC aconsella així mateix eliminar qualsevol limitació del tipus d’habitatge, típicament excloent la tipologia de pisos en règim de propietat horitzontal en favor d’habitatges unifamiliars o pareats i suprimir la prohibició del lloguer d’un habitatge turístic per estades o de la residència permanent.

Condicions “discriminatòries”

La patronal hotelera assegura que les recomanacions que planteja la CNMC genera condicions de competència “discriminatòries” en contra dels operadors tradicionals i reivindica en el seu escrit la contribució del sector reglat a la creació i manteniment de l’ocupació.

“La realitat és que la prestació de serveis d’allotjament turístic en habitatges, cada vegada respon menys als principis de l’economia col·laborativa, i ha passat de ser una activitat professional, lucrativa i permanent”, defensen la patronal que presideix Joan Molas.

En aquest sentit, assenyala que resulta contradictori que els valors de protecció al consumidor, que s’ha justificat en les normatives, solament hagin de ser protegits d’una banda dels prestadors de serveis. “Mai ha d’implicar que uns sectors determinats de l’activitat d’allotjament tinguin l’obligació de complir-los i uns altres no”, afegeix.

Des de Cehat, que representa a hotels, càmpings, balnearis, allotjaments de turisme rural i apartaments turístics, esperen que es produeixin mesures legislatives que permetin una major integració de totes les activitats econòmiques, reconeixent els avantatges que suposa l’augment de l’oferta i la “necessària baixada d’obligacions per a tots”.

Regulació en mans de les autonomies

Les comunitats autònomes, amb competències en matèria de turisme, poden legislar sobre aquesta qüestió després de modificar-se la Llei de Mesures de Flexibilització i Foment del Mercat del Lloguer, que limita l’arrendament d’habitatges vacacionals i apartaments turístics per part de particulars, en vincular la regulació d’aquest tipus d’allotjaments a la legislació turística.

Les normatives vigents a Espanya per a l’oferta de lloguer d’habitatges d’ús turístic excepte a Balears i Canàries són bastant dispars, encara que la majoria coincideixen en la inscripció d’un registre, un telèfon 24 hores i la prohibició de llogar habitacions soltes.

Llogar habitacions soltes està prohibit expressament en la normativa referent a les sis comunitats que han regulat aquest fenomen d’habitatges per a ús turístic.

La majoria de les comunitats –Catalunya, Andalusia, Aragó i Canàries, entre elles– obliga a registrar o donar d’alta els immobles en l’organisme turístic competent o en un específic creat per a elles, que implica complir una sèrie de requisits i condicions específiques per part del propietari i tramitar una llicència que li permeti destinar l’immoble a aquesta fi.

Publicació: http://costadoradahoteles.org/ca/los-hoteleros-reclaman-igualdad-de-condiciones-con-el-alquiler-de-viviendas-para-el-uso-turistico

Font: Agenttravel.com